15 miljoen Europese subsidie voor onderzoek naar microbioom en leverziekten

1 februari 2019
leestijd
22 Europese instituten, waaronder het LUMC, bundelen hun krachten om terminale leverziekte en leverfalen de wereld uit te helpen middels gepersonaliseerde op het microbioom gebaseerde behandelstrategieën. Ze krijgen hiervoor 15 miljoen euro subsidie van de Europese Unie en het project wordt geleid vanuit Barcelona.

In het 6 jaar durende MICROB-PREDICT-project bundelen microbioom experts, technologische experts, artsen, patiëntenorganisaties waaronder European Liver Patients’ Association (ELPA) en de European Association for the Study of the Liver (EASL) hun krachten om te begrijpen hoe het humane microbioom bijdraagt aan de ontwikkeling van decompensatie van levercirrose en acuut op chronisch leverfalen. De onderzoekers gebruiken de gegevens van meer dan 10.000 patiënten uit drie bestaande projecten (GALAXY, LIVERHOPE, PREDICT), om nieuwe op het microbioom gebaseerde tests en diagnostische hulpmiddelen te ontwerpen.

Van de 15 miljoen euro gaat een deel naar het LUMC, waar dr. Minneke Coenraads en prof. Hein Verspaget van de afdeling Maag, Darm en Leverziekten en prof. Ed Kuijper van het Center for Microbiome Analyses and Therapeutics betrokken zijn bij het project. 

Grote impact

Chronische leverziekte in het eindstadium (cirrose) is een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit en heeft een grote sociaaleconomische impact vanwege de hoge kosten voor gezondheidszorg en het onvermogen van de patiënt om te werken of werk te zoeken.

Meer weten? Bekijken de MICROB-PREDICT-website.