Tweede Kamerleden op werkbezoek bij Reumatologie
Professor Tom Huizinga heeft de Kamerleden verteld over de vele vormen van reuma die er zijn en de functiebeperkingen die reuma met zich meebrengt. Professoren Annette van der Helm en Margreet Kloppenburg gaven presentaties over hoopvolle wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van artrose en reumatoïde artritis (RA).
Kamerlid Simon Geleijnse (50PLUS): “Als ik hoor dat er in 2040 naar verwachting 2,3 miljoen mensen met artrose zullen zijn, denk ik dat we vol moeten inzetten op nieuwe behandelingen, maar dat ook leefstijlverandering belangrijk is. Ik ben blij dat met het preventieakkoord eerste stappen worden gezet om mensen gezonder oud te laten worden.”
Fysiotherapie
Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: “In Nederland zijn er zo’n 2 miljoen mensen met een vorm van reuma die dagelijks worden beperkt door hun aandoening. Ik hoop dat de Kamerleden door dit werkbezoek een beter beeld hebben gekregen van wat het leven met reuma betekent en waarom reumazorg beter kan én beter moet in Nederland.“
Zo kwam het belang van vergoeding van fysiotherapie vanuit het basispakket nadrukkelijk aan de orde. Kamerleden van onder andere de SP en 50PLUS strijden al jaren met ons mee om fysiotherapie weer vergoed te krijgen. Er worden nu goede eerste stappen gezet door de overheid met twee onderzoeken naar de effectiviteit van fysiotherapie bij RA en axiale SpA, maar voor veel andere reumatische aandoeningen is vergoeding vanuit de basisverzekering nog niet in zicht. Met het oog op het overleg in de Tweede Kamer aanstaande woensdag, heeft ReumaNederland bij de Kamerleden tevens aandacht gevraagd voor het vergoeden van de eerste 20 fysiotherapie behandelingen tijdens deze onderzoeken.
Kamerlid Henk van Gerven (SP): “De opbrengst van fysiotherapie in termen van welzijnswinst voor mensen met reuma, kan wel eens veel groter zijn dan de kosten die gemaakt worden als we fysiotherapie weer opnemen in het basispakket. Ik wil hier meer cijfers over zien en blijf dit in de Kamer aankaarten.”
Onzichtbaar
Wat de impact van reuma op iemands leven is, werd duidelijk uit het verhaal van Maike Bakker-de Boer. “Reuma is bij mij en veel patiënten onzichtbaar, maar onzichtbaar betekent niet zonder ernstige klachten. De belemmeringen door reuma ervaar ik elke dag: en ze hebben een grote invloed op mijn leven.”
Kamerlid Kees van der Staaij (SGP): “Wat ik meeneem uit dit werkbezoek is dat reuma vaak relatief onzichtbaar is, terwijl de impact op een leven groot is en er steeds meer mensen met reuma bij komen. Ik denk dat er een taak voor de samenleving als geheel ligt om hier meer aandacht aan te besteden.”