Uitzending Dokters van Morgen over migraine en clusterhoofdpijn
Hieronder beantwoorden we er een aantal.
Kan ik zelf, zonder begeleiding, stoppen met mijn migrainemedicatie?
We raden zeer af om op eigen initiatief te stoppen met uw huidige medicijnen. Als u met uw medicijnen wilt stoppen, doe dit dan altijd in overleg met uw huisarts en/of neuroloog.
Hoe helpt het stoppen met medicijnen tegen chronische migraine?
Mensen met chronische migraine gebruiken vaak teveel medicijnen zoals paracetamol, ibuprofen en triptanen. Dit overmatige medicatiegebruik leidt vaak tot medicijnafhankelijke hoofdpijn (dit wordt officieel medicatieovergebruikshoofdpijn genoemd). De medicijnen dragen dan dus juist bij aan het ontstaan van de hoofdpijn. Cafeïne kan dit effect ook hebben, met cafeïne-afhankelijke hoofdpijn als gevolg. Stoppen met uw medicijnen dringt het aantal afhankelijkheidsaanvallen terug. De neuroloog kan zo ook goed beoordelen waar de migraineaanvallen vandaan komen die niet door afhankelijkheid worden veroorzaakt.
Is deze behandeling bedoeld voor iedereen die last heeft van migraine?
Nee, deze behandeling is gericht op patiënten met chronische migraine. Migraine is chronisch als u meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn heeft, waarvan tenminste 8 migrainedagen. Bij niet-chronische migraine is er meestal geen sprake van medicatieafhankelijkheid en is er geen afkickperiode nodig om tot een behandelplan te komen.
Kan ik op dit moment bij het LUMC terecht voor een afspraak met de neuroloog?
Voor een afspraak met een van onze migrainespecialisten heeft u een verwijzing nodig. Uw huisarts of eigen specialist kan u doorverwijzen voor een afspraak. U kunt vanuit heel Nederland bij ons terecht. Houdt u er wel rekening mee dat de polikliniek drukbezocht is.
Wilt u meer weten? Bezoek dan ons patiëntendossier over migraine en clusterhoofdpijnof kijk wat we allemaal doen op het gebied van onderzoek naar hoofdpijn.