Vici van 1,5 miljoen euro voor twee LUMC-onderzoekers

26 februari 2019
leestijd
Dr. Susana Chuva de Sousa Lopes en prof. dr. Haico van Attikum ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor hun onderzoek naar sekseverandering van cellen en DNA-verdubbeling.

‘Kunnen cellen van sekse veranderen?’       

Zo luidde de titel van de aanvraag van dr. Susana Chuva de Sousa Lopes, onderzoeker bij de afdeling Anatomie enEmbryologie van het LUMC. Tijdens embryonale ontwikkeling maken menselijke cellen alle organen en celtypen, maar er wordt slechts één soort kiemlijn gegenereerd: vrouwelijke cellen maken eieren en mannelijke cellen maken sperma. Chuva de Sousa Lopes wil ontdekken hoe dit proces gereguleerd is en welke genen aangezet kunnen worden om menselijke stamcellen van geslacht te doen veranderen.

DNA-verdubbeling en chromatine

Een essentiële stap in de celdeling is de verdubbeling van ons DNA. Beschadigingen aan ons DNA kunnen dit proces echter ontregelen. Prof. dr. Haico van Attikum, werkzaam bij de afdeling Humane Genetica van het LUMC, gaat met de Vici onderzoeken hoe de DNA-verdubbeling wordt gereguleerd bij beschadiging van ons DNA en welke rol chromatine, het verpakkingsmateriaal van ons DNA, daarin speelt.

Wetenschappelijke premie Vici

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. De in totaal 32 wetenschappers die de beurs in deze meest recente ronde ontvingen, doen op heel uiteenlopende gebieden onderzoek. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze aangetoond hebben met succes een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen en als coach voor jonge onderzoekers te kunnen fungeren. De Vici-financiering is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van de NWO.