Vidi-beurzen voor vier LUMC-onderzoekers
Behandeling erfelijke blindheid
Hoogleraar bij de afdeling Oogheelkunde Camiel Boon gaat onderzoek doen naar een erfelijke oogziekte waarvoor nog geen behandeling bestaat. Deze oogziekte, X-gebonden juveniele retinoschisis (XLRS), kan blindheid veroorzaken bij kinderen. “Ik ga een gentherapie behandeling voor XLRS ontwikkelen met experimentele onderzoeksmodellen zoals stamcellen van patiënten en diermodellen. Dit ga ik doen in samenwerking met Amsterdam UMC binnen het NFU Expertisecentrum voor Erfelijke Netvliesaandoeningen”, vertelt Boon.
Ontsteking zonder infectie
Als ons immuunsysteem niet langer onderscheid kan maken tussen lichaamseigen moleculen en microbiële moleculen zoals virussen, leidt dat tot auto-inflammatoire aandoeningen. “Er vindt dan een ontstekingsreactie plaats zonder dat er een infectie is”, legt Van der Veen, onderzoeker bij de afdeling Immunologie, uit. “Wij gaan onderzoeken wat de oorzaken van zo een steriele ontsteking kunnen zijn.”
Dystrofine in de hersenen
“Veel patiënten met de erfelijke spierziekte Duchenne hebben gedrags- en leerproblemen omdat ze dystrofine-eiwitten missen in hun brein”, vertelt Van Putten die werkzaam is bij de afdeling Humane Genetica. Ze wil met de verkregen beurs gekweekte menselijke hersencellen bestuderen en uitzoeken hoe de afwezigheid van dystrofine leidt tot gedrags- en leerproblemen. “Ook wil ik onderzoeken of deze problemen behandeld kunnen worden door een therapie om dystrofine-aanmaak te herstellen.”
Naald in een cellulaire hooiberg
“Door nieuwe ontwikkelingen in microscopie kunnen we individuele eiwitten in cellen zien”, zegt Sharp, onderzoeker bij de afdeling Cel en Chemische Biologie. “Cellen zitten alleen zo vol met moleculen dat het vinden van het gewenste eiwit lijkt op het zoeken naar een naald in een hooiberg.” In zijn onderzoek streeft Sharp er naar om verschillende microscopietechnieken te combineren om dit probleem op te lossen. Hiermee kunnen oude immunologische vragen, zoals ‘hoe werkt de eerste interactie tussen ons immuunsysteem en bacteriën?’, worden beantwoord.
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. In deze ronde werden in totaal 81 onderzoeksprojecten gehonoreerd.