Bijna 2,5 miljoen euro KWF-subsidie voor LUMC-onderzoekers

21 december 2021
leestijd
Vier onderzoeksgroepen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen in totaal bijna 2,5 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Het geld wordt onder andere gebruikt voor onderzoek naar virussen die tumorcellen kunnen doden en voor een bloedtest die mogelijk een zeldzame vorm van huidkanker kan vaststellen.

De toekenningen zijn afkomstig uit de nieuwste financieringsronde van KWF. In totaal is er bijna 27 miljoen euro vrijgemaakt voor kankeronderzoek in Nederlandse ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen.

Nieuwe perspectieven voor prostaatkanker       

Eén van die toegekende onderzoeken gaat over de inzet van het afweersysteem bij prostaatkanker. Dit wordt immunotherapie genoemd en wint al jaren aan terrein in de kliniek. Maar ondanks successen bij onder andere huid- en longkanker, blijven de resultaten bij prostaatkanker vooralsnog ver achter. In zijn toegekende project ontwikkelt dr. Gabri van der Pluijm van de afdeling Urologie speciale oncolytische virussen, die gericht kankercellen kunnen infecteren en doden. De komende jaren wil hij in het laboratorium deze methode optimaliseren, in de hoop de vooruitzichten van patiënten met agressieve prostaatkanker te verbeteren. Dit project is een samenwerking met hoogleraar Rob Hoeben van de afdeling Cel & Chemische Biologie.

Bloedtest voor zeldzame huidkanker  

Hoogleraar Klinische Dermatologie Maarten Vermeer van de afdeling Huidziekten kan met de toegekende subsidie onderzoek doen naar huidlymfoom, een zeldzame vorm van huidkanker. Door de symptomen, zoals jeuk en een schilferende huid, wordt de ziekte vaak lange tijd onterecht aangezien voor een minder ernstige huidaandoening. Vermeer werkt in internationaal studieverband aan een bloedtest die vast kan stellen of er sprake is van kanker. De ambitie is om de test óók te kunnen gebruiken om het succes van de behandeling te monitoren.

Dieetrestrictie

Naast Van der Pluijm en Vermeer hebben ook andere LUMC-onderzoekers een subsidie van KWF binnengehaald. Zo krijgen Judith Kroep een subsidie voor haar onderzoek naar dieetrestrictie als toevoeging bij chemotherapie voor borstkankerpatiënten. Marcel Tijsterman ontvangt geld om een mutatie signatuur catalogus voor DNA dubbelstrengsbreuken op te zetten. 

Lees het hele persbericht op de website van KWF Kankerbestrijding.