Jeantet-Collenprijs voor translationele geneeskunde voor Ton Schumacher

27 januari 2021
leestijd
Immunoloog Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek, tevens hoogleraar aan de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt de Jeantet-Collenprijs voor translationele geneeskunde 2021.

Schumacher is groepsleider Molecular Oncology & Immunology bij het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en hoogleraar Immuuntechnologie aan de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, Hematologie).

Ton Schumacher ontvangt deze prijs samen met Jerome Galon (een Franse bioloog en onderzoeksdirecteur bij Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale) voor de ontwikkeling van technologieën om de rol van het immuunsysteem bij de progressie van kanker te bestuderen en voor de verbetering van de diagnose en behandeling van kanker.

Baanbrekende bijdragen

Het immuunsysteem is het afweermechanisme dat het lichaam beschermt tegen de schadelijke effecten van ziekteverwekkers. Jérôme Galon en Ton Schumacher hebben baanbrekende bijdragen geleverd aan het inzicht in de wijze waarop het immuunsysteem ook kankercellen kan herkennen en aan het inzicht in het werkingsmechanisme van nieuwe immunotherapieën tegen kanker.

Jérôme Galon en Ton Schumacher gebruiken de prijs gebruiken om de immuunmicro-omgeving tijdens tumortransitie verder te begrijpen en om technologie te ontwikkelen om te voorspellen welke tumorantigenen door T-cellen worden herkend, met het oog op nieuwe diagnostische en therapeutische mogelijkheden. De winnaars ontvangen chf 500.000 (+/_ 464.000 euro), waarvan chf 450.000 bestemd is voor de voortzetting van het onderzoek van de prijswinnaars en chf 50.000 voor persoonlijk gebruik.

Stevinpremie

Zowel Galon als Schumacher hebben eerder talrijke prijzen ontvangen. Schumacher won o.a. in 2020 de Stevinpremie, samen met de Spinozaprijs de belangrijkste wetenschappelijke prijs in Nederland en zowel Schumacher als Galon ontvingen eerder de William B. Coley Award, in respectievelijk 2016 en 2010).

De Louis-Jeantet Prijs

De Louis-Jeantet prijzen worden elk jaar uitgereikt aan ervaren Europese onderzoekers. De prijzen zijn niet slechts een erkenning van voltooid werk maar dienen ook om de voortzetting van innovatieve onderzoeksprojecten te stimuleren.

Sinds de oprichting in 1986 hebben 96 wetenschappers de Louis-Jeantet-prijs in ontvangst mogen nemen: 27 uit het Verenigd Koninkrijk, 17 uit Duitsland en Zwitserland; 15 uit Frankrijk; 4 uit Zweden, Italië en Nederland; en 2 uit Oostenrijk, België, Finland en Noorwegen. Onder de 96 prijswinnaars hebben 14 daaropvolgend ook de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde gewonnen, of de Nobelprijs voor scheikunde.

Lees ook het artikel van het AVL