Koninklijke onderscheiding voor oud-bestuursvoorzitter prof. Willy Spaan

26 april 2021
leestijd
Prof. Willy Spaan ontving vandaag in de Hooglandse Kerk in Leiden een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Henri Lenferink. De voormalig bestuursvoorzitter van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) mag zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen kregen maar liefst 28 personen een onderscheiding uitgereikt. Prof. Willy Spaan was één van de twee personen die werd onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Personen die benoemd worden tot Officier hebben met hun bijzondere verdiensten vaak een landelijke of zelfs internationale uitstraling of betekenis. De uitreiking vond vandaag plaats, omdat vorig najaar het afscheidsfeest van onze scheidend bestuursvoorzitter door een nieuwe coronapiek geen doorgang kon vinden.

Verdiensten prof. Spaan

Willy Spaan promoveerde in 1984 Cum Laude met een proefschrift over coronavirussen. In 1990 werd hij benoemd tot hoogleraar Virologie in het LUMC. Daarna werd hij in 1997 hoofd van de afdeling Medische Microbiologie, een functie die hij vanaf 1998 combineerde met het voorzitterschap van het Centrum voor Infectieziekten. In 2007 was hij voorzitter van Divisie 4 in het LUMC. Daarna was Spaan van 2008 tot 2015 bestuursvoorzitter van het Jeroen Boschziekenhuis, een rol die hij in 2015 op zich nam in de Raad van Bestuur van het LUMC. In 2019 en begin 2020 was hij tevens voorzitter van de NFU. In 2014 werd Spaan door Zorgvisie benoemd tot Zorgmanager van het Jaar.

Kijk de onderscheiding terug op YouTube, vanaf minuut 37:40.

Twee andere oud-LUMC’ers gedecoreerd

Naast prof. Spaan ontvingen nog twee voormalige LUMC’ers een koninklijke onderscheiding. Simon van Dullemen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Dullemen was tot juni 2020 dertig jaar werkzaam als Stralingsdeskundige en wetenschappelijk docent bij het LUMC. Hij maakte de afgelopen dertig jaar deel uit van onder meer de landelijke examencommissie van de opleiding.

Emeritus prof. Konstantin Lekkas mag zich eveneens Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In 1977 werd hij hoogleraar Kaakchirurgie aan de Universiteit van Leiden en het huidige LUMC. Zijn staat van dienst omvat onder andere het uitvoeren van operaties en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van schisis (hazenlip) in afgelegen gebieden in Indonesië.