Landelijk onderzoek naar COVID-19 bij kinderen blijft doorgaan
Op covidkids.nl registreren kinderartsen uit het hele land al een jaar lang hoeveel kinderen met COVID-19 zij in het ziekenhuis zien en welke klachten zij hebben. “Vorig jaar hadden we nog geen idee hoe COVID-19 zich zou uitten bij kinderen en hoe vaak het voor zou komen”, zegt hoofdonderzoeker en kinderarts-immunoloog bij het Willem-Alexander Kinderziekenhuis Emmeline Buddingh. “Door meteen vanaf de start van de crisis alle gegevens landelijk bij te houden, hebben we nu een vrij compleet beeld van het effect van COVID-19 bij kinderen.”
Ernstige reactie
Buddingh en collega’s kregen aan het begin van de coronacrisis vanuit het Verenigd Koninkrijk signalen dat kinderen in zeldzame gevallen ernstig ziek konden worden na een corona-infectie. “Niet veel later zagen we dit ook terug in onze eigen data”, vertelt Buddingh. Enkele kinderen krijgen zo’n vier weken na infectie met het coronavirus een heftige ontstekingsreactie in het hele lichaam. “Ze krijgen hoge koorts, buikklachten, lage broeddruk en soms was zelfs de hartspier ontstoken. Ongeveer de helft van deze kinderen heeft op de IC gelegen”, zegt Buddingh. Deze zeldzame ernstige reactie van het lichaam na een corona-infectie wordt ook wel Multisystem Inflammatory Syndrome – Children (MIS-C) genoemd. “Gelukkig is MIS-C goed te behandelen en is er geen enkel kind aan overleden in Nederland.” Opvallend is dat de corona-infectie zelf vaak mild is verlopen.
In het onderzoek worden, alleen na toestemming, gegevens gebruikt van kinderen tussen de 0 en 17 jaar die met covid-19-klachten in het ziekenhuis komen. “Dat kan zowel op de spoedeisende hulp als op de polikliniek zijn en betekent dus niet dat alle kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis”, zegt Buddingh.
Meer kinderen dan verwacht
Na meer dan een jaar kan Buddingh concluderen dat er meer kinderen met COVID-19 in het ziekenhuis zijn geweest dan ze in eerste instantie had verwacht. “Ik schatte voorafgaand aan de crisis dat we zo’n 100 tot 150 kinderen zouden includeren in onze studie. Dat zijn er dus inmiddels ruim 260. Daarin speelt ook mee dat de pandemie langer en heftiger is dan gehoopt.”
Wat Buddingh daarnaast is opgevallen is dat de meeste kinderen die ernstig ziek met COVID-19 worden, ook al onderliggende klachten hadden. “Aan de andere kant zien we juist dat die kinderen die MIS-C ontwikkelen vaker een blanco medische voorgeschiedenis hebben.”
Unieke samenwerking
Ondanks dat een heftig beloop van COVID-19 bij kinderen zeldzaam is, vindt Buddingh het belangrijk dat hier voldoende aandacht voor is. “Het is zeldzaam, maar dus wel degelijk mogelijk. Aandacht hiervoor is cruciaal want deze kinderen verdienen ook goed onderzoek.”
Voorlopig blijven Buddingh en collega’s gegevens verzamelen van kinderen met COVID-19. In Amsterdam is er al een vervolgstudie opgezet die de langetermijneffecten van een corona-infectie bij kinderen gaat verzamelen en onderzoeken. “Het is uniek dat alle kinderartsen uit heel Nederland, uit zowel grote als kleine lokale ziekenhuizen, meedoen aan één onderzoek. Alleen als iedereen meedoet kan je een zeldzame aandoening goed onderzoeken”, zegt Buddingh.
Benieuwd naar dit onderzoek? De gegevens zijn te volgen op het covidkids dashboard en worden elke dag bijgewerkt.