Leiden2022 draagt bij aan wetenschapsambities LUMC
“Wij willen de stad Leiden in wetenschappelijk opzicht graag nóg beter op de kaart zetten”, vat LUMC-bestuurslid Kim Smit haar ambitie samen. Samen met vertegenwoordigers van onder andere de Gemeente Leiden, Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden zit zij in de raad van toezicht van Leiden2022. Het wetenschapsjaar bestaat uit een 365 dagen-jaarprogramma en het tweejaarlijkse congres EuroScience Open Forum (ESOF). Het jaarprogramma is voor alle geïnteresseerden in Leiden en (ver) daarbuiten. Via veelal interactieve grote en kleine evenementen worden niet alleen de fundamentele, maar ook de artistieke en culturele kanten van wetenschap getoond. Smit: “Wetenschap hoort toetsbaar, transparant en toegankelijk te zijn. Leiden2022 biedt een uitgelezen kans om de Leidse samenleving erbij te betrekken.”
Parels en lokale banden
Het congres ESOF 2022 zal zich richten op wetenschappers uit binnen- en buitenland. “Tijdens die week schrijven we Wetenschap met hoofdletter W en laten we de parels van het LUMC zien”, zegt Smit. Als voorbeelden noemt ze de speerpunten oncologie, regeneratieve geneeskunde en Population Health. “En al onze wereldvermaarde, prijswinnende wetenschappers. Maar ook de stevige lokale banden met bijvoorbeeld de gemeente, de universiteit met haar Campus Den Haag, en de Hogeschool Leiden. Daarnaast zijn de bedrijven op het Bio Science Park heel belangrijk voor ons. Met hen vertalen we wetenschappelijke resultaten van het lab naar de zorgpraktijk. Bovendien komen de meeste van onze patiënten, medewerkers en studenten uit de Leidse regio. Zo maken we als LUMC echt deel uit van de lokale gemeenschap. Dat willen we laten zien, want daar zijn we trots op.”
Wetenschap verder brengen
Daar zal het LUMC het echter niet bij laten, zegt Smit. “We zullen niet alleen onze talenten tonen, maar ook wetenschappers inspireren en uitnodigen om met ons samen te werken. Want ons belangrijkste doel met Leiden2022 is om de wetenschap inhoudelijk verder te brengen met behulp van nieuwe ideeën en kruisbestuiving met andere disciplines.” Ze haalt het thema van het jaar aan: Who Knows. “Dat kun je op verschillende manieren interpreteren. Bijvoorbeeld als: Wie weet de oplossing voor een bepaalde uitdaging? Wie kan ons helpen? Wie het weet, mag het zeggen. Dat is de zoektocht die elke wetenschapper eigen is, want onderzoek leidt steeds tot nieuwe vragen en ontwikkelingen.”
Internationale samenwerking cruciaal
Smit zegt dat we veel antwoorden op wetenschappelijke vragen alleen kunnen vinden door internationale, academische samenwerking. “De afgelopen anderhalf jaar waren heel moeilijk door de coronapandemie. Wereldwijd zitten wetenschappers vol inspiratie en energie. Onze ambitie is dat het wetenschapsjaar en in het bijzonder ESOF 2022 daarom tot extra inspirerende ontmoetingen zullen leiden. Met de innovatie die daaruit voortkomt, werken we als LUMC aan betere gezondheidszorg voor onze patiënten.”