LUMC besteedt tijdens Movember extra aandacht aan prostaatkanker
Wat is prostaatkanker?
Prostaatkanker is een kwaadaardige tumor van de prostaat, die vooral mannen tussen de 45 en 80 jaar voorkomt. Na longkanker is prostaatkanker wereldwijd de meest voorkomende tumorsoort bij mannen, met naar schatting 1.275.000 nieuwe gevallen en 360.000 sterfgevallen in 2018. Alleen al in Nederland krijgen jaarlijks meer dan 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker.
Prostaatkanker is in een vroeg stadium vaak asymptomatisch en kan bij sommige individuen agressief zijn. Zo heeft 1 op de 5 patiënten al uitgezaaide kanker op het moment van de diagnose. Gelukkig is prostaatkanker meestal goed te behandelen, maar regelmatige controles en screenings zijn belangrijk voor een snelle opsporing.
Kan prostaatkanker worden voorkomen?
Er is momenteel geen bewijs dat prostaatkanker kan worden voorkomen. De riscio’s kunnen wel geminimaliseerd worden. Door bijvoorbeeld goed op voeding te letten, meer fruit en groente te eten en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.
Hoe wordt prostaatkanker behanded en wat zijn enkele van de lopende onderzoeksinnovaties in het ANSER prostaatcentrum?
Prostaatkanker die zich beperkt tot de prostaat en niet geschikt is voor actief vervolgen, kan meestal worden behandeld met een chirurgische robotgeassisteerde radicale prostatectomie (RARP), en daarnaast met uitwendige of inwendige bestralingstherapie. ANSER prostaatcentrum, een samenwerkingsverband van acht ziekenhuizen, streeft ernaar de diagnose en behandeling van prostaatkanker in de aangesloten centra te standaardiseren en de kwaliteit en de resultaten ervan te verbeteren.
Deze centra beschikken over multidisciplinaire prostaatpoliklinieken, waar patiënten behandelingsopties en mogelijke bijwerkingen en complicaties daarvan kunnen bespreken met een team van deskundigen. Het team bestaat uit onder anderen urologen, radiotherapeuten, medisch oncologen en casemanagers. Als het team en de patiënt bijvoorbeeld samen besluiten dat een operatie de beste optie is, worden zij doorverwezen naar de ANSER-operatiekliniek, die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is gevestigd. Door de samenwerking met andere ziekenhuizen en de standaardisatie van diagnostiek en onderzoek zijn er al veel successen bereikt. Voorbeelden hiervan zijn de uitkomsten van de RARP en de DROP-IN gammasonde-technologie, die het LUMC ontwikkelde en recent een Europees CE-certificaat ontving.
Waarom is Movember belangrijk voor het LUMC?
In de afgelopen jaren hebben we voorlichtingsavonden voor patiënten georganiseerd in de maand november, samen met de Prostaatkankerstichting. Door COVID-19 konden de geplande evenementen helaas niet doorgaan. Met financiering vanuit Movember is in het verleden basaal onderzoek verricht bij prostaatkanker, in samenwerking met internationale consortia. Hopelijk kunnen we de aankomende jaren in november deze avonden weer organiseren!
Photocredit: Twan de Veer photography & film