LUMC kiest voor internationaal actuele wetenschapsthema’s tijdens Leiden2022
Leiden2022 bestaat onder meer uit een breed jaarprogramma met publieksactiviteiten en het tweejaarlijkse congres EuroScience Open Forum (ESOF). Hoogleraar Immunologie Frits Koning zit in de wetenschappelijke raad van Leiden2022, samen met vertegenwoordigers van alle faculteiten van de Universiteit Leiden en een afgevaardigde van de Hogeschool Leiden. Samen met LUMC’ers en de partners van het wetenschapsjaar denkt hij na over de invulling van het congres en het jaarprogramma.
Sessies over actuele thema’s
“Het ESOF 2022 congres telt zeventig sessies, waarvan de universiteit er zo’n vijfendertig verzorgt. Als medische faculteit is het LUMC gevraagd om voorstellen voor sessies te doen”, zegt Koning. Hij legt uit dat de sessies multidisciplinair zijn. Dat betekent dat zoveel mogelijk aspecten van een thema belicht worden. Koning: “We kiezen voor wetenschappelijke thema’s die wij belangrijk of actueel vinden. Collega-LUMC’ers delen hun ideeën met mij. Een van onze sessies gaat bijvoorbeeld over vaccinontwikkeling. Het coronavirus was een enorme wake-up call voor de wetenschap. De ontwikkeling van vaccins moest opeens stante pede gebeuren. Wat hebben we daarvan geleerd? En hoe maken we vaccins die voor iedereen beschikbaar zijn, niet alleen voor rijke landen? Je ziet al dat tijdens het congres niet alleen wetenschappelijke, maar ook maatschappelijke aspecten aan bod komen.”
Elke dag aandacht voor ander onderwerp
Het jaarprogramma van Leiden2022 is zo mogelijk nog veelkleuriger van opzet dan het congres. Het jaar draait om activiteiten voor het grotere publiek uit Leiden en wijde omtrek. “We laten mensen zien wat er allemaal in de wetenschap gebeurt”, zegt Koning. “Elke dag komt er iets anders aan bod. Dat kan variëren van kunst, via gezondheid, tot deep space. Eén dag kan bijvoorbeeld over het hart gaan. Als LUMC kunnen we dat koppelen aan hartfalen en gerelateerde thema’s als gezonde voeding en leefstijl.” Koning overlegt niet alleen met collega’s uit het LUMC en andere faculteiten over de invulling, maar ook met de Hogeschool Leiden en de Gemeente Leiden. “Nut en resultaat van de wetenschap werden heel lang niet duidelijk gecommuniceerd. Wetenschap is soms ook ongrijpbaar en gaat vaak over de langere termijn. Daarom is het zo leuk om het voor een breed publiek begrijpelijk te maken.”
Banden met Europese instellingen
De speerpunten van het LUMC passeren de revue tijdens ESOF 2022 en het publieksprogramma van Leiden2022. “Dat zijn population health, oncologie en regeneratieve geneeskunde. Waar mogelijk doen we dat met medewerking van bekende Leidse wetenschappers. Maar ook de rol van academia in medicijnontwikkeling, bijvoorbeeld bij immunotherapie van kankers, of van chronische ziektes belichten we.” Er is duidelijk keuze genoeg uit interessante onderwerpen om met wetenschappers en belangstellenden te delen. Daarbij heeft het LUMC nog een ander doel, zegt Koning. “We willen graag onze huidige banden met Europese universiteiten en umc’s verbeteren en nog meer connecties aangaan. We willen niet alleen ons talent tonen, maar ook laten zien welke samenwerkingen en allianties we nastreven.”
Koning denkt dat ESOF 2022 tegelijk een belangrijke boodschap richting beleidsmakers kan afgeven. “Dat meer en betere wetenschappelijke samenwerking binnen Europa grote meerwaarde heeft. En dat Europese beleidsmakers wetenschappers zelf horen te vragen hoe zij de wetenschap zo goed mogelijk kunnen steunen, op een reële manier. Dat verdient aandacht.”
Lees ons eerdere artikel over de ambities van het LUMC met Kim Smit, lid Raad van Bestuur LUMC.