LUMC verwerft opleidingsbevoegdheid voor internist – klinisch farmacologen
In Leiden was het al mogelijk om de opleiding tot klinisch farmacoloog te volgen, bij het Centre for Human Drug Research (opleider Prof Dr Koos Burggraaf), en bij de afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie (opleider Dr. Juliette Zwaveling). Vanaf nu worden de verschillende opleidingen verenigd in één gezamenlijke opleiding, waarbij het multidisciplinaire aspect van meerwaarde zal zijn.
Die samenwerking vergroot de mogelijkheden voor aios vanuit het LUMC om te participeren in het klinisch farmacologisch onderzoek dat in het CHDR wordt uitgevoerd, terwijl voor onderzoekers van het CHDR die de opleiding volgen de mogelijkheden voor kortdurende stages op de afdeling Interne worden vergroot. Prof. Dr Teun van Gelder en Dr Naomi Klarenbeek zullen vanuit de afdeling Interne het opleidingsteam versterken. Voor aios Interne Geneeskunde is het ook mogelijk om een keuze-stage van 4 maanden bij klinische farmacologie te doen.
Het vakgebied Klinische Farmacologie houdt zich bezig met het ontwikkelen van, en onderzoek naar de therapeutische toepassing van geneesmiddelen in de ruimste betekenis bij de behandeling van patiënten. Ook op het gebied van onderwijs, bijvoorbeeld bij de studierichtingen geneeskunde, farmacie en biomedische wetenschappen, alsmede bij meer specialistische vervolgopleidingen zoals die van interne geneeskunde en ziekenhuisfarmacie, levert de Klinische Farmacologie een belangrijke bijdrage.
De Klinische Farmacologie combineert de basale kennis op het gebied van de farmacologie en geneesmiddelenleer met de pathofysiologie van ziektebeelden en patiënt-specifieke karakteristieken. Door die combinatie wordt een rationele farmacotherapie bereikt, waarbij in opzet het juiste geneesmiddel, in de juiste dosering aan de juiste patiënt wordt verstrekt.