Nieuwe hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten: ‘Ik wil de boer op met ons talent’

17 februari 2021
leestijd
Een duidelijke focus, meer samenwerking en grotere zichtbaarheid van het eigen talent. Jeanin van Hooft, afdelingshoofd Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft haar doelen helder. Ook nu ze recent benoemd is tot hoogleraar.

Van Hooft deed naast haar opleiding tot MDL-arts in het AMC (nu Amsterdam UMC) onderzoek naar het overbruggen van obstructies in het spijsverteringskanaal. Na haar opleiding werkte zij enkele jaren in Medisch Spectrum Twente en rondde zij haar promotie af. Daarna keerde Van Hooft terug naar Amsterdam om zich verder te specialiseren in galweg- en alvleesklierziekten. Daar was zij betrokken bij de patiëntenzorg en endoscopische diagnostiek en interventies, en bij een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken. Sinds vorig jaar mei is zij afdelingshoofd MDL in Leiden - en nu dus ook hoogleraar.

Zelf interventies uitvoeren

De afgelopen decennia maakte de endoscopie een ontwikkeling door van diagnostisch naar interventie-gericht, zegt Van Hooft. “Dat betekent dat we kwaadaardige afwijkingen in het spijsverteringskanaal nu vaak zelf kunnen behandelen, in plaats van dat over te laten aan de chirurg.” Dat geldt ook voor goedaardige aandoeningen zoals alvleesklierontsteking. “Als je vroeger necrotisch weefsel zag dat voor een flinke infectie zorgde, zat er niets anders op dan de chirurg te vragen of het opgeruimd kon worden. Nu doen we dat zelf endoscopisch vanuit de maag. Dat is minder belastend voor de patiënt, met als bijkomend voordeel dat de opnameduur korter is. Ik denk dat we steeds meer deze richting opgaan binnen de afdeling MDL.”

Meer in gesprek met patiënt

Het is daarom geen verrassing dat Van Hooft uitkwam bij interventie-endoscopie toen ze nadacht over de invulling van haar leerstoel. “Welke minimaal-invasieve zorg kunnen wij leveren?”, omschrijft ze de centrale vraag waarmee ze zich bezighoudt. “Een belangrijke ontwikkeling is de toename van oplossingen voor een bepaalde patiëntenpopulatie. Vroeger was het veel meer one size fits all. Nu vragen we steeds vaker: wat wil de patiënt eigenlijk? In plaats van een nieuwe techniek te presenteren als dé oplossing, is er meer shared decision-making. Soms wil de patiënt bijvoorbeeld alleen dat we de klachten verlichten.” Daarnaast zal Van Hooft onderzoek blijven doen naar alvleesklier- en galwegproblematiek zoals alvleeskliercysten, en naar vroege detectie van alvleesklierkanker met behulp van zowel endoscopie als kunstmatige intelligentie.

Talent tonen aan buitenwereld

Van Hooft zegt over haar positie als afdelingshoofd en hoogleraar: “Het mooie ervan is dat ik werk aan mijn eigen onderzoek en tegelijkertijd mijn team mag stimuleren. Er gebeuren op de afdeling prachtige dingen, bijvoorbeeld met levertransplantatie. We hebben hier heel veel talent. Er was door de werkdruk niet veel tijd om aan de buitenwereld te laten zien wat er tegenwoordig allemaal kan met endoscopie of op het vlak van innovatie bij inflammatoire darm- of leverziekte. Ook is de belangrijke rol die het laboratorium van de MDL-afdeling hierin heeft nog onderbelicht. Ik wil heel graag de boer op met al ons talent, niet alleen binnen het LUMC, maar ook nationaal én internationaal.”