Nieuwe hoogleraar Marta Fiocco wil brug slaan tussen wiskunde en geneeskunde
Fiocco's enorme kennis en ervaring op wiskundig gebied is een enorme aanwinst gebleken voor de gepersonaliseerde geneeskunde, waarin vaak complexe wiskunde wordt toegepast. “Personalized medicine wordt steeds belangrijker bij de behandeling van kanker, en prognostische modellen zijn een belangrijk hulpmiddel bij het op maat maken van deze behandelingen,” legt ze uit.
Bruggen slaan tussen instellingen en disciplines
Met een dubbele positie in zowel de wiskundige als de medische wereld maakt Fiocco de maatschappelijke relevantie van het vak statistiek tastbaar. “De klinische praktijk is altijd al een enorme inspiratiebron geweest voor mijn theoretisch onderzoek. Ik ben dan ook erg blij dat ik werkzaam ben bij de Biomedical Data Sciences Group van het LUMC en het Mathematisch Instituut (MI) van FWN, waar ik hoofd ben van de onderzoeksgroep Data Analysis and Survival for Personalized Oncology (DASPO).” Haar inspanningen om bruggen te slaan tussen disciplines en instellingen reiken verder dan Leiden. Fiocco is ook hoogleraar aan het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht en faculty member aan buitenlandse medische centra, zoals de European Organization for Research and Treatment of Cancer in Brussel.
Kanker bestrijden met wiskunde
Fiocco's werk richt zich op verschillende medische onderwerpen. Met financiering van de Stichting Kinderen Kankervrij (Kika) en het KWF richt zij zich op het ontwikkelen van statistische modellen voor kinderoncologische gegevens. Deze modellen verbeteren de balans tussen behandeling en de kwaliteit van leven van patiënten, evenals de keuzes wat betreft doseringen voor individuele patiënten. “Samenwerken met clinici is daarom cruciaal voor mijn onderzoek.”
Jonge onderzoekers inspireren
Door verschillende onderwijsactiviteiten moedigt Fiocco jonge onderzoekers op beide gebieden aan om samen te werken. "Veel wiskundestudenten vinden het interessant om statistiek toe te passen op problemen in de geneeskunde. Wanneer een methodologie wordt ontwikkeld, moet deze toegankelijk zijn voor gebruik door clinici. Het is even belangrijk om de resultaten van klinische studies door een methodoloog te laten controleren". De hoogleraar begeleidt momenteel ook tien promovendi in onderwerpen variërend van machine learning voor overlevingsgegevens tot genezingsmodellen voor osteosarcoom en mathematische modellering voor infectieziekten zoals COVID-19. “Door interdisciplinair onderwijs te bevorderen wil ik helpen de kloof tussen wiskunde en geneeskunde te overbruggen.”