Veni-subsidie voor veelbelovende LUMC-onderzoekers
Onschuldige omstanders of hoofdrolspelers?
Virussen staan bekend als ziekteverwekkers, maar kunnen ook ingezet worden om ziektes te bestrijden. Een voorbeeld is oncolytische virustherapie, waarbij virussen gebruikt worden die kankercellen vernietigen en normale cellen onaangetast laten. Tumoren bestaan naast kankercellen ook tot 90% uit bindweefsel. Dit weefsel bevat met name tumor-geassocieerde fibroblasten en deze zijn nauw betrokken bij tumorprogressie en resistentie tegen therapie. Vera Kemp is onderzoeker bij de afdeling Cel en Chemische Biologie en gaat met deze beurs het effect van oncolytische virustherapie op tumor-geassocieerde fibroblasten, en andersom, bestuderen. “Ik ben enorm verheugd met deze Veni-beurs”, zegt Kemp. “Mijn onderzoek kan, naast basale kennis over virus-tumor interacties, bijdragen aan verbeterde behandeling van patiënten met bindweefselrijke tumoren.”
Wel of geen dementie?
Ongeveer 25 miljoen personen wereldwijd hebben een erfelijke aanleg voor beroertes en dementie. Slechts een klein deel van deze mensen krijgt daadwerkelijk klachten. In dit onderzoek probeert Julie Rutten, arts-onderzoeker bij de afdeling Klinische Genetica, erachter te komen waarom sommige mensen al op jonge leeftijd dement worden, terwijl anderen met dezelfde erfelijke aanleg tot op hoge leeftijd gezond blijven. “Deze beurs stelt mij in staat om tijdens mijn opleiding tot Klinische Geneticus onderzoek te blijven doen. En daar ben ik erg blij mee.”
Gevechtsregels
Het immuunsysteem beschermt ons tegen infecties, maar ook tegen kanker. Met vaccins kunnen we onze immuniteit trainen en verbeteren. Fiamma Salerno van de afdeling Immunologie zal in haar onderzoek proberen beter te begrijpen hoe celdodende T-cellen ontstaan en antilichaam-producerende B cellen. “Mijn doel is om uiteindelijke bij te dragen aan het verbeteren van vaccinatiestrategieën.”
Talentprogramma
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Foto: v.l.n.r. Fiamma Salerno, Julie Rutten en Vera Kemp