ZonMW Clinical Fellows Programma beloont drie jonge LUMC-talenten

22 juni 2021
leestijd
Het Clinical Fellows Programma van ZonMW heeft jonge LUMC-talenten Joanne Verweij, Rachel Knevel en Joost Vermaat onderscheiden.

Met een beurs van elk maximaal 200.000 euro willen Verweij en Knevel een brug slaan tussen klinisch en wetenschappelijk onderzoek in het LUMC.

ZonMW Klinisch Fellowship

Het ZonMW Clinical Fellowship is een persoonlijke stimuleringssubsidie voor een gepromoveerde en gespecialiseerde clinicus die wetenschappelijk onderzoek en klinisch werk wil combineren. Het programma richt zich op het ondersteunen van professionals die aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan, zodat zij een eigen onderzoekslijn kunnen opzetten. Het ZonMW-talentenprogramma Clinical Fellows heeft eerder al geleid tot enkele mooie projecten met resultaat in de praktijk.

Geïndividualiseerde prognose

Verweij is als expert in foetale therapie met een achtergrond in filosofie, bio-ethiek en gezondheid, geïnteresseerd in het combineren van onderzoek naar innovaties in foetale therapie met perinatale ethiek om optimale begeleiding en zorg voor patiënten te bevorderen. ZonMW Clinical Fellows Programme heeft 190.000 euro toegekend om de onderzoekslijn van Verveij te bekostigen. "Ik geloof dat ethisch en klinisch onderzoek hand in hand moeten gaan, zeker op dynamische en innovatieve gebieden zoals zorg op de grens van levensvatbaarheid en maternale-foetale geneeskunde. Het combineren van deze twee gebieden zal resulteren in betere zorg, evenals het verbeteren van het begrip, de aanvaardbaarheid en het draagvlak van de betrokken belanghebbenden".

Big data om reumatoïde artritis te ontrafelen

Als reumatoloog geeft Rachel Knevel momenteel leiding aan een groep datawetenschappers en bioinformatici binnen de afdeling Reumatologie van het LUMC, die zich richten op (big) data-analyse van elektronische medische dossiers en genetica. Haar onderzoekslijn gaat over patroonherkenning bij reumatische aandoeningen met behulp van longitudinale data-analyse, clustermethoden en regularisatietechnieken. ZonMW Clincal Fellows Programma heeft 200.000 euro toegekend voor vijf jaar van dit onderzoek. "Mijn aanname is dat heterogene reumatoïde artritis uit meer dan één ziekte bestaat", legt Knevel uit. Het doel van haar project is dan ook om de huidige taxonomie van reumatoïde artritis te actualiseren, zodat de klinische zorg kan worden verbeterd, maar ook om fundamenteel onderzoek en interventieonderzoek te ondersteunen.

Genetische tumoropmaak

Hoe kunnen we de behandeling van perifeer T-cel lymfoom (PTCL) – een vorm van lymfeklierkanker – verbeteren? En hoe vergroten we de kansen van deze patiënten die momenteel slechts een overlevingskans hebben van rond de 24% na vijf jaar? Hematoloog, farmaceut en internist Joost Vermaat gaat dit onderzoeken. Lymfeklierkanker is een kankervorm die ontstaat in afweercellen, de zogenoemde B- en T-cellen. Een vorm daarvan is PTCL. Dit is een vergaarbak van ziektebeelden met grote verschillen in ziektebeloop. De prognose is meestal ongunstig omdat PTCL slecht reageert op chemotherapie. Het onderzoek van Vermaat richt zich op het karakteriseren van de genetische tumoropmaak van PTCL-patiënten. “We weten weinig van de moleculaire achtergrond van dit type kanker”, aldus Vermaat. “Dit onderzoek, dat Klinische Fellows mogelijk maakt, gaat de moleculaire achtergrond ophelderen, de fouten in het DNA en RNA van deze cellen. Dit gaat er vervolgens voor zorgen dat we nieuwe biologische subgroepen kunnen onderkennen, die gelinkt zijn aan het beloop van de ziekte bij verschillende patiënten.” En als dit allemaal bekend is, schetst hij, kan betere, fijnmaziger therapie voor verschillende patiëntengroepen worden ontwikkeld.

Meer weten over deze artsen en hun onderzoek? Lees dan hun interviews op de website van ZonMw.