De bloed-breinbarrière voorbij: onderzoek om medicijnen in hersenen te krijgen van start
Het idee is dat met deze geluidsgolven hersenaandoeningen beter behandeld kunnen worden.
Er wordt in eerste instantie onderzocht hoe deze behandeling met geluidsgolven werkt bij kinderen en volwassen met een kwaadaardige hersen(stam)tumor. Vanuit het LUMC is neurochirurg Marike Broekman betrokken. Zij kijkt met haar team naar welke (nieuwe) geneesmiddelen geschikt zijn voor deze techniek en die een verschil kunnen maken voor patiënten met bijvoorbeeld een kwaadaardige hersentumor.
Ontoegankelijk
De bloed-breinbarrière zorgt ervoor dat de hersenen goed beschermd zijn tegen gevaarlijke stoffen. Het dient dus een zeer goed doel, alleen staat deze barrière bij patiënten met hersenaandoeningen vaak letterlijk in de weg voor de behandeling. Dit natuurlijke beschermingsmechanisme maakt de hersenen namelijk grotendeels ook ontoegankelijk voor medicijnen, waardoor behandelingen voor veel hersenaandoeningen niet effectief zijn.
Een technologie waarmee er geen operatie nodig is én de bloed-breinbarrière tijdelijk geopend kan worden om medicijnen door te laten is de Focused-Ultrasound (FUS) technologie. Dankzij deze technologie kunnen bestaande en nieuwe medicijnen onderzocht worden op effectiviteit, door deze beter in de hersenen te laten doordringen. De technologie zal worden ingezet bij de behandeling van hersentumoren en onderzocht worden op veiligheid bij de ziekte van Alzheimer. De verwachting is dat nog meer hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en depressies, met deze techniek beter behandeld kunnen worden.
[youtube 2108644]
FUS-technologie
FUS is een innovatieve MRI-gestuurde technologie die met gerichte geluidstrillingen en microbelletjes in het bloed de bloedvaten in de hersenen tijdelijk en heel lokaal kan openen zonder de schedel te hoeven openen. Zo komen medicijnen op de juiste plek in de hersenen. De techniek is in eerder onderzoek veilig gebleken en wordt momenteel in onder andere de Verenigde Staten en Canada in behandelstudies onderzocht. Nergens in Europa wordt deze techniek op deze manier toegepast.
Vierjarig onderzoek van start
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Prinses Máxima Centrum, UMC Utrecht, het LUMC en Amsterdam UMC. Door in het FUS-onderzoek samen op te trekken met experts op het gebied van verschillende hersenaandoeningen hoopt het team sneller resultaat te boeken voor zo veel mogelijk patiënten. Het onderzoek zal in totaal ongeveer vier jaar duren. Eerst zal de technologie in gereedheid worden gebracht, zodat alles goed werkt. Daarna zullen er zowel kinderen als volwassenen met een bepaald soort hersentumor worden behandeld met een bestaand medicijn. De patiënten worden gevolgd over de tijd om effecten te bestuderen. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar meer mogelijk effectieve medicijnen tegen deze type hersentumoren zodat deze medicijnen in vervolgonderzoeken ook getest kunnen worden.
Het onderzoek wordt gefinancierd door de Hersenstichting.