Het LUMC geeft prioriteit aan het levende nierdonatie programma
De regio Zuid-Holland kampt met een groot dialysetekort. Hierdoor is er regelmatig geen plek voor patiënten om te dialyseren. Sommige patiënten moeten daardoor meerdere malen per week ver reizen. De oplossing volgens het LUMC? Geef de prioriteit aan 'the living'. Zo zette het LUMC vorig jaar vol in op niertransplantaties bij leven. Ondanks de coronapandemie resulteerde deze werkwijze in een record van 81 levende niertransplantaties.
Levende niertransplantaties
Als een nier of lever van een overleden donor beschikbaar komt is de urgentie hoog, omdat deze organen niet verloren mogen gaan. De nierdonaties bij leven worden op dit moment landelijk ingeschaald als minder urgent. Deze niertransplantaties zijn namelijk geplande zorg en er is een alternatief beschikbaar: dialyseren.
Omdat de dialysecapaciteit in verschillende regio’s onder druk staat, is het van groot belang dat levende niertransplantaties dezelfde prioriteit krijgen als transplantaties met organen van overleden donoren. Sinds 2021 schaalt het LUMC nierdonaties bij leven ook in als urgent. Hierdoor zijn we erin geslaagd om, in tegenstelling tot de rest van Nederland, onze wachtlijst voor transplantatie te verkorten, aldus Prof. Ian Alwayn, Hoogleraar en hoofd Transplantatiechirurgie LUMC.