Hoogleraar en oogarts Martine Jager gaat met emeritaat
Tijdens haar afscheidscollege op 20 juni vraagt ze ook aandacht voor het door haar opgezette fonds dat jonge onderzoekers helpt om ervaring op te doen in het buitenland.
In 1974 begon Martine Jager haar geneeskundestudie in Leiden. Na een korte uitstap naar de Verenigde Staten enkele jaren later, koos ze er in 1989 bewust voor om terug te keren naar het LUMC. “Het LUMC was, en is, namelijk hét centrum voor oogtumoren in Nederland en staat op één lijn met alle grote centra in de wereld”, zegt Jager.
Wetenschappelijke carrière
Het onderzoek van Jager focust zich voornamelijk op oogtumoren: het uveamelanoom binnenin het oog en het conjunctiva melanoom op het oog, twee potentieel dodelijke ziekten. Er werd altijd gedacht dat het immuunsysteem beschermend werkt bij kanker, maar Jager en collega’s hebben laten zien dat het bij uveamelanoom juist een belangrijke bijdrage levert aan het ontstaan van uitzaaiingen. Ook kwamen ze erachter dat oogkleur hier een rol in speelt. Zo lijken vooral mensen met blauwe en groen ogen last te hebben van de nadelige gevolgen van het immuunsysteem. Daarnaast was Jager nauw betrokken bij het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery in Rotterdam, waar nieuwe technieken worden ontwikkeld voor hoornvliestransplantaties.
Tijdens haar loopbaan haalde Jager veel energie uit het begeleiden van promovendi, zo’n 25 in totaal. “Elke keer dat ik een promotie bijwoon ervaar ik dat als een hoogtepunt. Ik werk intensief samen met mijn promovendi en krijg toch elke keer weer tranen in mijn ogen bij het laudatio, als ze zo staan te stralen”, zegt Jager. Haar benoeming tot hoogleraar en het verkozen worden tot de eerste niet-Amerikaanse president van de Association for Research in Vision and Ophthalmology, noemt Jager als cruciale momenten in haar carrière. “Een fantastische ervaring.”
Reisbureau
Jager fungeert al jaren als een soort reisbureau voor studenten die naar het buitenland willen. “Zelf heb ik erg veel geleerd van verblijven in Edinburgh, Miami en Boston en ik gun anderen dat ook.” Omdat het verblijf nogal duur is, blijken studenten het moeilijk te vinden om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Dit geldt volgens Jager vooral voor eerste-generatie studenten. “Daarom heb ik een fonds bij het Leids Universiteits Fonds (LUF) opgericht. Mijn moeder heeft als eerste van haar familie in Leiden geneeskunde gestudeerd, en daarom heb ik het fonds naar haar vernoemd. Meerdere Leidse studenten hebben er al een vergoeding voor reis- en verblijfkosten uit ontvangen.”
Bang om zich te vervelen tijdens haar emeritaat, dat is Jager niet. “De decaan heeft mij gevraagd beschikbaar te blijven om studenten te adviseren die naar het buitenland willen gaan. Ook heb ik nog een dozijn promovendi waar ik bij betrokken ben. Ik zit in de redactie van een hele serie tijdschriften en in juni ben ik president van een congres over oogtumoren in Leiden.” Bij de afdeling Oogheelkunde is oogarts Khanh Vu haar opvolger.
Het afscheidscollege van Jager is op 20 juni vanaf 16:00 te volgens via een livestream. Wilt u ook een bijdrage doen aan het fonds van Martine? Dat kan via de speciale pagina: Afscheid Martine.