KWF-subsidie voor immuuntherapie tegen multipel myeloom
Multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is een vorm van beenmergkanker waarbij kwaadaardige plasmacellen zich razendsnel vermenigvuldigen. Jaarlijks krijgen meer dan 130.000 mensen de diagnose, maar de ziekte heeft niet bij alle patiënten hetzelfde verloop. "Hoewel de huidige behandelingen de verspreiding van de ziekte vertragen en de wisselende symptomen verlichten, is er nog geen ultieme genezing”, zegt Heemskerk.
Terugval
Onderzoek van de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van veel medicijnen en behandelingen voor multipel myeloom mogelijk gemaakt. "De meeste patiënten reageren hier aanvankelijk goed op, maar velen raken op den duur bestand tegen zulke therapieën en vallen terug. Ook bij eventuele alternatieve behandelingen blijft dit een probleem", legt Heemskerk uit.
Immuuntherapie
Op dit moment zijn de enige potentiële geneeswijzen voor de ziekte behandelingen op basis van immuuntherapie. "Daarbij worden beenmergstamcellen van een donor naar patiënten getransplanteerd. Specifieke beenmergcellen, T-cellen genaamd – die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van het lichaam tegen infecties en het bestrijden van kanker – helpen vervolgens het immuunsysteem van de patiënt een enorm sterke afweerreactie tegen het myeloom op te zetten." Jammer genoeg is dit een risicovolle vorm van therapie met mogelijk een fatale afloop.
Interessant concept
Immuuntherapieën waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd om specifiek de kwaadaardige cellen op te ruimen, zijn daarom een interessant concept voor Heemskerk en haar onderzoeksgroep. "Deze vorm van behandeling heeft veelbelovende resultaten laten zien voor een aantal bloedgerelateerde ziekten. Met de KWF-subsidie van 2,3 miljoen euro kunnen wij ons richten op het ontwikkelen van een nieuwe immuuntherapie met aangepaste T-cellen om veilig en effectief multipel myeloompatiënten mee te behandelen".
Ga naar de KWF-website voor meer informatie over hun eerste financieringsronde van 2022 en andere onderzoeksprojecten.