Langlopende studie naar overgewicht verwelkomt 1000ste deelnemer

6 juli 2022
leestijd
De Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie loopt al 14 jaar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het doel is om de oorzaken van ziekte bij mensen met overgewicht in kaart te brengen. Vandaag werd de 1000ste deelnemer verwelkomt.

Ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. Dit gaat gepaard met een hogere kans op gezondheidsproblemen. Zo hebben mensen met overgewicht een verhoogd risico op onder andere diabetes, hart- en vaatziekten en chronische longziekten. Hoe dat komt is bij de meeste aandoeningen niet duidelijk. En waarom krijgt de ene persoon met overgewicht diabetes én bloedvatvernauwing, terwijl een ander nergens last van heeft? Welke factoren zijn de werkelijke oorzaken van het krijgen van ziekten of chronische aandoeningen? De NEO-studie is in 2008 opgezet om deze vragen te beantwoorden.

Aan de studie doen 6671 mensen uit Leiden en omgeving mee. Tussen 2008 en 2012 hebben de eerste deelnemers een nulmeting ondergaan en in 2019 werd de tweede meting gestart. Tijdens deze meetmomenten worden er allerlei lichaamswaardes onderzocht. Zo meten onderzoekers onder andere de dikte van de vaatwand van de halsslagader, de longfunctie, bloeddruk, vetpercentage en het gewicht. En krijgen ze een leverscan en bloed- en gewrichtsonderzoek.

Ervaringen

Vervolgens worden de resultaten van deze metingen naar de deelnemer en de huisarts gestuurd. “Ik heb veel gehad aan mijn huisarts sinds ik aan deze studie meedoe”, zegt een deelnemer. “Die verwees mij naar de orthopeed waarna ik twee nieuwe heupen kreeg. Ik ben nu veel actiever, kan beter bewegen en sinds de eerste meting ben ik 21 kilo afgevallen,” zegt één van de deelnemers.

Een andere deelnemer vertelt: “Ik ben destijds door mijn huisarts gevraagd, die was erg enthousiast over deze studie. Ik vind het belangrijk om te helpen bij onderzoek. Misschien heb ik er zelf iets aan of helpt het andere mensen in de toekomst.”

Vertraging

Het doel was om in 2023 alle deelnemers voor een tweede meting te zien, maar corona gooide roet in het eten. Renée de Mutsert, projectleider en onderzoeker: “In 2019 begonnen we met de tweede meting. Maar door corona konden we op een gegeven moment niet meer op de poliklinieken in het LUMC metingen uitvoeren. Gelukkig konden we ruimtes betrekken in het Rijnveste gebouw, aan de overkant van het LUMC. We zijn erg blij met al die LUMC-collega’s van verschillende afdelingen die hier elke dag naartoe komen om de metingen te doen."

Meer weten over de NEO-studie en wilt u op de hoogte blijven? Bezoek dan hun website.