LUMC monitort medische apparatuur realtime: ‘We kunnen veel ellende voorkomen’
Aan het gebruik van medische apparatuur zijn strenge regels- en richtlijnen verbonden. Zo mag de bediening alleen worden gedaan door gecertificeerd personeel, zijn er regelmatig controles en worden er op vaste momenten onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd door gecertificeerd personeel. Toch kan dit niet altijd voorkomen dat een apparaat uitvalt. Goede monitoring kan helpen om dat inzichtelijk te maken en tijdig actie te ondernemen”, legt Bouwman uit.
Het LUMC is vorig jaar begonnen met het gebruik van Paessler PRTG. Momenteel worden er 1876 servers gemonitord, waaronder enkele tientallen medische apparaten. Dat zijn nog (lang) niet alle medische apparaten in het LUMC, maar de eerste stap is gezet. Daarbij zijn verschillende omgevingen ingericht voor de patiëntenzorg en niet-zorg gerelateerde onderdelen binnen het ziekenhuis. Komende jaren wil IT&DI het systeem verder uitbreiden en meer apparatuur en bijbehorende processen monitoren. Voorwaarde is dat deze apparatuur is verbonden met het ICT-netwerk. Het LUMC zou daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland zijn dat (medische) apparatuur op grote schaal realtime kan volgen. Een goede samenwerking met Medische Technologie, de afdeling die verantwoordelijk is voor de instandhouding van medische apparatuur, is daarbij essentieel.
Goed communiceren met apparatuur
Dankzij een koppeling met het ziekenhuisinformatiesysteem HiX, kan er via Paessler PRTG live worden ingezien wat de status is van een apparaat, server of service. Als er iets fout gaat slaat het systeem alarm. Er wordt dan automatisch een bericht verzonden naar de gebruikseigenaar, zodat die actie kan ondernemen. Bouwman en zijn collega’s hebben het systeem echter zo ingericht dat dit soort situaties zoveel mogelijk voorkomen moeten worden. Zijn geheim? “Je moet goed communiceren met de apparatuur”, vertelt hij lachend.
Met het goed communiceren doelt de IT-ontwikkelaar op hoe je het monitoringsproces inricht. Je moet weten welke informatie je uit wilt lezen. “Dat is ook het eerste wat we met de betrokken afdelingen bespreken”, vertelt hij. Om te laten zien hoe de monitoring precies werkt, klapt Bouwman zijn laptop open en laat hij het dashboard zien. Binnen een paar seconden klikt hij een overzicht open met daarin veel tabellen, grafieken en groene icoontjes. Daarbij zijn overigens alleen technische gegevens te zien, patiëntgegevens zijn via het systeem niet toegankelijk.
Realtime meekijken
Een paar muisklikken verder zitten we in het overzicht met alle medische apparatuur van de afdeling Radiotherapie. Bouwman wijst naar het scherm. “We monitoren niet alleen of alles het doet, maar ook of de apparatuur naar behoren werkt. We kunnen bijvoorbeeld zien hoelang een apparaat aanstaat en hoe het de afgelopen tijd heeft gepresteerd. Als er een probleem is kunnen we makkelijk achterhalen of het iets eenmaligs is, of dat het al langere tijd speelt.”
Voor de levensduur en prestaties heeft IT&DI bij elk aangesloten apparaat speciale grenswaarden ingesteld. Gebruikers krijgen via PRTG een melding als een apparaat langzaam werkt of erg warm wordt. “We gebruiken kleurcodes. Bij groen werkt alles naar behoren, bij oranje komt het apparaat in de buurt van de grenswaarden en bij rood is er sprake van een defect. Door bij een oranje melding tijdig te handelen, kunnen we preventief veel ellende voorkomen.”