Mirjam Heemskerk benoemd tot hoogleraar Immunotherapie kanker
T-celreptoren
“We hebben een collectie aan tumor specifieke T-celreceptoren geïdentificeerd, die gebruikt kunnen worden voor deze toekomstige therapieën”, gaat Heemskerk verder. “We hebben één van deze specifieke receptoren al getest in een klinische studie. In deze pilotstudie werden leukemie patiënten na allogene stamceltransplantatie behandeld met deze transgene T-cellen specifiek gericht tegen de tumor cellen van de patiënt.”
De komende jaren test Heemskerk verschillende transgene T-celproducten in klinische studies. De T-cellen worden uit het bloed van de patiënt gehaald en in het laboratorium genetisch veranderd, vermeerderd en daarna weer teruggespoten in de patiënt.
Tumorcellen aanvallen en opruimen
Heemskerk zegt: “Wij richten ons eerst op patiënten met leukemie en patiënten met de ziekte van Kahler (multipel myeloom), maar we willen ook patiënten met andere vormen van kanker behandelen. Daarnaast zullen we in het laboratorium de cellulaire therapieën verder verfijnen en optimaliseren, zodat deze nog effectiever zijn en beschikbaar komen voor een grotere groep patiënten. Over 5 jaar hoop ik proof-of-concept te hebben dat de transgene T-cellen die wij hebben ontwikkeld effectief de tumorcellen in de patiënt aanvallen en opruimen, zodat de patiënt voor lange tijd vrij is van de ziekte en mogelijk de ziekte ook niet meer terug krijgt.”
Loopbaan in het kort
Heemskerk werkt 24 jaar in het LUMC. Ze is begonnen als postdoc en werd daarna groepsleider binnen de afdeling hematologie. Als groepsleider (assistent professor) kreeg ze steeds meer verantwoordelijkheden. In 2008 is ze als associate professor aangesteld. Op dat moment werd ze ook hoofd van het Laboratorium voor Experimentele Hematologie.