Vakantie nemen is gezond!
Vakantie nemen is goed voor je! Zo ervaar je niet alleen minder stress, maar ook een positiever gevoel. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je fysieke gezondheid. Zo kun je terugkomen van vakantie met een verlaagde bloeddruk, een kleinere middelomtrek én een lager cholesterol.
Om tot een betere gezondheid te komen, is ontspanning enorm belangrijk. Vind daarom iets waar jij van ontspant. Voor sommige mensen is dat 20 kilometer wandelen door de Oostenrijkse Alpen, voor anderen is dat lekker bakken in de zon op een ligstoel bij het zwembad. Of blijf je toch liever een week thuis met een mooi boek? Het kan van alles zijn, de enige regel is: Niks moet, alles mag.
Doe wat jij leuk vindt
Een vorm van ontspannen die ik goed aan kan raden is bewegen. Bewegen helpt om stress te verlagen en je beter te voelen. Wederom is dit goed voor je gezondheid. Zelfs als je slechts twee weken relatief weinig beweegt, kan dit leiden tot verminderde insulinegevoeligheid, meer lichaamsvet en veranderingen in je immuunsysteem. Om dit te voorkomen hoef je natuurlijk niet drie marathons te lopen tijdens je vakantie. Kijk vooral wat jij leuk vindt en ga er dagelijks op uit.
Mocht je dan naar buiten gaan, zoek de natuur op! Bosrijke- en natuurlijke omgevingen hebben een extra positief effect op je mentale- en fysieke welzijn. Je zult zien dat je stemming beter wordt, terwijl je bloeddruk, spierspanning en stressniveau allemaal dalen. Al deze resultaten kun je heel efficiënt behalen dankzij enkele ontspannende wandelingen door het bos. Maar, deze drang naar efficiëntie jagen we tijdens ons werk al genoeg na. Het is niet erg om het in de vakantie eens los te laten. Doe gewoon wat jij prettig vindt.
Vind een balans voor je voeding
Mocht je toch ergens op willen letten in je vakantie? Dan raad ik je aan om je voeding in de gaten te houden. Vaak zien we dat als mensen wat minder ondernemen, ze ook meer en ongezonder gaan eten. Wees hiervan bewust. Je hoeft echt niet alles te laten staan, maar vind voor jezelf een balans.
Om het creëren van een balans makkelijker te maken, kan het helpen je wensen en doelen te delen met vrienden, familie of je arts. Heb je (een hoger) risico op diabetes, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk of (ernstig) overgewicht? Dan is het ook mogelijk om zorg te ontvangen van een leefstijlcoach via de Gecombineerde Leefstijl Interventie van onze afdeling Hartziekten.
Daan de Frel is arts-onderzoeker in het LUMC en doet onderzoek naar leefstijl en de toepassing van e-Health.