Patiëntenfolder

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)

De folder die voor u ligt, of die u leest via de website, bevat informatie voor iedereen die in het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) een IUI-behandeling zal ondergaan.  Het is onmogelijk om in deze folder helemaal compleet te zijn. U moet deze informatie dan ook zien als aanvulling op de overige mondelinge en schriftelijke informatie, die u al heeft of nog zult gaan krijgen. Als u na het doorlezen van deze folder nog vragen heeft, noteer ze dan en stel ze aan de arts bij een volgend bezoek aan het ziekenhuis.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Gynaecologie.

Onze zorg

Wat is Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)?

Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. In het geval van de gynaecologische echo beoordelen we de baarmoeder, baarmoederholte, eierstokken en eileiders. Er zijn verschillende soorten gynaecologische echo’s: de inwendige (vaginale) en de uitwendige. Ook is een combinatie mogelijk.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Redenen om een echo te maken zijn bijvoorbeeld abnormaal bloedverlies, buikpijn, het controleren van het spiraaltje, een jonge zwangerschap of omdat er bij inwendig onderzoek een afwijking gevonden is.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding inwendige echo of combinatie inwendige echo + uitwendige echo 

Als de echo gemaakt wordt omdat u een hevige of onregelmatige menstruatie heeft, dan moet deze tussen de 5e en 12e cyclusdag gemaakt worden. De 1e dag van de menstruatie is cyclusdag 1. Het is geen probleem als u nog wat vloeit als u voor de echo komt. Bij andere redenen voor de echo maakt het niet uit op welk moment van de cyclus de echo gemaakt wordt.  

Let op: Voor deze echo moet uw blaas moet leeg zijn. Ga, nadat u zich gemeld heeft bij de polikliniek Gynaecologie  (afdeling H3-P, route 485), nog even naar het toilet om uit te plassen. 

Voorbereiding uitwendige echo (geldt alleen als een vaginale echo niet mogelijk is) 

Voor de uitwendige echo is juist een volle blaas nodig. 1,5 uur vóór de echo plast u uit. Daarna drinkt u ruim een liter water en plast u niet meer. 1 liter is ongeveer 5 bekers of 6 tot 7 kopjes. Uiterlijk een uur voor de echo moet u klaar zijn met drinken. Vindt u het moeilijk om in korte tijd veel te drinken? Begin dan eerder, bijvoorbeeld 2 tot 2,5 uur voor de afspraak

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Inwendige/vaginale echo 

Een inwendige/vaginale echo heeft de voorkeur omdat hiermee duidelijkere beelden verkregen worden. Bij een inwendige echo doet u uw onderbroek uit en gaat in de beensteunen liggen. De arts of echoscopiste brengt een dunne echokop in de schede. Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste. 

Uitwendige echo 

Een uitwendige echo wordt gemaakt als een inwendige echo niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat u nog nooit geslachtsgemeenschap heeft gehad. Bij een uitwendige echo ligt u op een onderzoeksbank en moet u uw buik bloot maken. Er wordt gel op uw buik aangebracht en de echokop wordt over uw buik bewogen

Nazorg
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Heeft u nog vragen? 

Aarzel niet om uw vragen met uw arts te bespreken. Hij of zij zal altijd één en ander willen uitleggen. Het telefoonnummer van de Polikliniek Algemene Gynaecologie is 071-526 28 70.